Etiketter

Betraktelser (160) Barn (37) Skrivande (28) Teckningar (9) Teater (6) Musikal (2)

31 oktober, 2012

Le mot hela världen och den ska le mot dig

När jag var liten var jag helt besatt av att försöka få folk som inte hade någon som helst lust att le, att börja göra det. Jag tänkte att det var en uppgift jag hade. Att det skulle göra dem lyckliga, på sikt, om de bara började le, provade det. Vissa människor gick ganska lätt, andra blev till långvariga projekt. Som tjejen i kassan på närbutiken. Jag tror att jag aldrig, varken förr eller senare, har sett en mer uttråkad och blasé person. Dag efter dag satt hon i kassan och stirrade ut i tomma intet, med sin urblekta permanent och idisslade sitt tuggummi. Och som jag log. Jag log och jag log och jag log, varje gång jag var där och handlade log jag mitt trevligaste leende till mungiporna krampade. Så en dag, log hon äntligen tillbaka. Jag glömmer aldrig den känslan av seger, av att ha förändrat en människas hela liv!

Nu för tiden är jag inte lika nitisk, även om jag inte kan låta bli att le mot otrevliga typer och surkusar än idag. Fast nu är min anledning mindre ädel. Jag tror sällan (men visst, det händer), att jag kan få dem att upptäcka hur mycket roligare det är att vara glad. Nu för tiden ler jag därför att jag har upptäckt att få saker är mer effektiva mot ett otrevligt bemötande, än ett trevligt leende. Jag slipper bli på dåligt humör. Den otrevliga blir antingen ännu surare, därför att denne känner sig dum eller tror att jag är spydig, eller också (och det är förstås det allra bästa), börjar denne le själv. Det är rätt finurligt faktiskt.

Imorgon börjar november. Årets suraste, gråaste, deppigaste månad. Jag önskar att jag kunde måla ett stort, himla flin över hela himmelen och på jorden, att smitta den med.

10 kommentarer:

 1. Jag är precis likadan!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket fantastiskt bra arv vi måste ha!

   Radera
 2. Ja! Leenden smittar! Jag brukar göra likadant! Och jag vill återta november, göra något bra av den i år, jag är så trött på att tycka att november är blä! Måla ett stort leende på himlen var en bra idé! Kram!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa! Tänk om vi kunde göra det, på riktigt menar jag! Med jättestora färgburkar och enorma penslar, vilken grej! Kram!

   Radera
 3. Bästa du! Jag önskar att fler tar efter, att JAG tar efter! Jag har alldeles för lätt att smittas av det trista beteendet och också bli på dåligt humör av snäsiga folk! Ska tänka på dina ord nästa gång jag möter en sådan person!

  Om du har möjlighet så tycker jag absolut att du ska besöka en kyrkogård på lördag kväll, allhelgona. Alla de ljusen som lyser i mörkret, det är så mäktigt att jag ryser i kroppen!! När man har sett det går det nog inte att tycka att november är den tråkigaste månaden! mvh/Fröken höstivrare som försöker få alla andra att gå med i samma "sekt":-P Stor kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tur att vi har träffat på varandra här i bloggvärlden, så att du kan smitta mig med både höst-och snöglädje! Hurra för dig, min fina vän! Kramar!

   Radera
 4. Vi får le för att härda ut alla dessa månader.

  Kram Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får vi minnas att göra = )
   Kram

   Radera
 5. Du får le och skratta dig igenom heela november, så ska du se att det går bra!

  Kram
  Petronella

  SvaraRadera

OM frk. Frida Fortissima

Bakom bloggen och företaget frk. Frida Fortissima finns jag, manusförfattaren Frida Mellström, född - 77. Jag har skrivit för bland annat radioteatern i P1, musikal, musikteater och utomhusteater. Jag skräddarsyr också manus efter beställning. För att komma i kontakt med mig, skriv till frkfridafortissima@gmail.com

AKTUELLA SAMARBETEN OCH FÖRESTÄLLNINGAR

Under hösten 2014 arbetar några elever vid estetiska programmet i Sollefteå med "När ska man börja le?" som jag har skrivit manus till. Manuset är en omskriven version av det som har mött läsare på Dramalabbets "Färskpressat". Föreställningen spelas i februari 2015. Regisserar gör Sara-Kajsa Lundgren.