Etiketter

Betraktelser (160) Barn (37) Skrivande (28) Teckningar (9) Teater (6) Musikal (2)

23 maj, 2012

Släpp fångarne loss - det är vår!

Jag är på väg hem i solskenet när jag går förbi en skola och ser hur några elever hoppar ut genom ett klassrumsfönster, yra och glada. Jag stannar upp och tänker på när jag var liten och Släpp fångarne loss - det är vår! skulle visas på teve. Eftersom vi inte hade någon video, fick jag vila på eftermiddagen så att jag skulle orka hålla mig vaken hela filmen. Det var en viktig film, sa mamma. En som hon ville att jag skulle bära med mig genom livet, och det har jag gjort. Jag minns hur vi satt uppe och tittade, bara mamma och jag. Hur vi upplevde filmen tillsammans och hur vi förstod att "Släpp fångarne loss -  det är svårt!"

Jag var så glad över att jag också hette Frida och hade lockigt hår, precis som Lena Nymans karaktär, för då var det lättare att låtsas att jag var hon. Vi lekte ”Släpp fångarne loss - det är vår!" min syster och jag, och vi befriade fångar och sände egna teveprogram från våra banankartongsapparater.

Jag tänker att jag skulle vilja rusa till mamma på lasarettet, slita upp dörrarna och fönstren och vråla bort de där gallren som är stroken och som fängslar henne i hennes kropp, så att vi kunde springa ut bland vitsipporna och maskrosorna och tulpanerna. Jag önskar att det gick, att det här med att släppa fångarne loss inte behövde vara så förbannat svårt.


6 kommentarer:

 1. Vilken vacker tanke! Och vilken fantastisk mamma du har som ville att du skulle se filmen och få med dig något genom livet. Jag tänker när jag läser att om det hade räckt med kärlek och vilja så hade din mamma rest sig upp i detta nu och allt det onda skulle varit borta. Jag hoppas att du läser dessa inlägg för henne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket för dina ord och tankar = ) De betyder massor. Ja, jag hoppas att jag ska kunna dela de här inläggen med mamma så småningom. Som det är nu har hon inte kraft att följa en text så länge, men den dagen kommer. Det har jag bestämt!

   Radera
 2. Jag önskar med dig och jag gråter med dig och jag är glad att din mamma gett dig så fina minnen. Dumma stroke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag gråter och gläds med dig. Tack för att du finns och skriver så vackra hälsningar till mig, trots att vi aldrig ens har träffats.Kram.

   Radera
 3. Oddbjörn24 maj, 2012

  Har faktiskt svårt att tänka mig min glada spralliga engagerade, och ibland smått prilliga sångerska och vän Marie, fångad i en eländes sketen vidrig begränsning. Stroke skulle strykas ur vokabulären, och struk skulle den ha... Vilken tur för stroken att den inte är en person, för då åkte jag in för dråp... Krama Marie från mig... Länge! Basta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina du = ) Det ska jag verkligen göra. Det kommer att glädja henne, precis som dina tankar glädjer mig. Ta hand om dig och hälsa familjen!

   Radera

OM frk. Frida Fortissima

Bakom bloggen och företaget frk. Frida Fortissima finns jag, manusförfattaren Frida Mellström, född - 77. Jag har skrivit för bland annat radioteatern i P1, musikal, musikteater och utomhusteater. Jag skräddarsyr också manus efter beställning. För att komma i kontakt med mig, skriv till frkfridafortissima@gmail.com

AKTUELLA SAMARBETEN OCH FÖRESTÄLLNINGAR

Under hösten 2014 arbetar några elever vid estetiska programmet i Sollefteå med "När ska man börja le?" som jag har skrivit manus till. Manuset är en omskriven version av det som har mött läsare på Dramalabbets "Färskpressat". Föreställningen spelas i februari 2015. Regisserar gör Sara-Kajsa Lundgren.